HR | EN | FR
Centar kreativne industrije

Centar Kreativnih Industrija - Creati::VA

               Pavleka Miškine 39

               42 000 Varaždin

Tel. +385.42.500.050

Fax. +385.42.550.052

 

Kreativnost kao pokretač gospodarskog rasta i razvoja.

Inovacija. Kreacija. Kultura. Samozapošljavanje.

 

Kreativna industrija podrazumijeva sektor sa značajnim potencijalom rasta koji povezuje kulturu, kreativnost i gospodarstvo. To je industrija koja potiče individualne kreativnosti, vještine i talente i koja ima potencijal za stvaranje bogatstva i radnih mjesta kroz generiranje i eksploataciju vlastitih resursa. Razvoj kreativnih industrija iznimno je značajan za svako gospodarsko, kulturno ili zemljopisno područje. Danas se razvijenost pojedinog gospodarstva može mjeriti kroz razvijenost kreativnih industrija regije. Zbog same naravi poslovanja kreativnih poduzetnika proizlazi da su njihovi osnovni problemi financiranje, nedostatak profesionalizma u managementu, ali i otežan samostalan gospodarski opstanak. Neophodno je kreativnom potencijalu regije pristupiti institucionalno, kako bi se potencijal i postojeći resursi pretvorili u učinkovitu, funkcionalno stvaralačku zajednicu, temeljenu na znanju i idejama, privrženu tradiciji i okolišu. Centar Kreativnih Industrija Varaždin - Creati::VA prvi je takav centar u široj regiji osnovan s ciljem valoriziranja kreativnog potencijala regije. Neophodno je kreativnom potencijalu regije pristupiti institucionalno, kako bi se potencijal i postojeći resursi pretvorili u učinkovitu, funkcionalno stvaralačku zajednicu, temeljenu na znanju i idejama, privrženu tradiciji i okolišu. CKI se nalazi u Varaždinu, u obnovljenim prostorima bivše vojne pekare, s čim je stara, oronula i nekorištena zgrada dobila novi život i svijetlu budućnost.  Creati::VA -om upravlja Tehnološki park Varaždin d.o.o. koji osigurava infrastrukturu i potporne usluge stanarima Creati::VA -e. Creati::VA djeluje kao inkubator za razvoj kreativnih ideja. Projektni tim Tehnološkog parka Varaždin pruža profesionalnu potporu stanarima CKI i dovodi u vezu kreativne poduzetnike sa industrijom, investitorima, znanstvenom zajednicom i javnim sektorom, kako bi suradnjom odnosno sinergijskim učinkom dobili visokokvalitetne proizvode i ostvarili tržišni plasman.  Creati::VA tako postaje centralno mjesto – burza gdje se susreću ponuda i potražnja kreativnih proizvoda, točka sastajališta stvaralaca i korisnika kreativnih proizvoda, Centar svih dionika kreativnih industrija.

Creati::VA razvija nekoliko sektora Kreativnih industrija:

  •         Dizajn
  •          Foto/video/audio
  •          Vizualne umjetnosti
  •          Creati::VA se bavi i aktualnim temama zaštite intelektualnog vlasništva, brendiranja i marketinga, te           organizacijom edukacija i evenata.
  •         Creati::VA nastavlja sa širenjem mreže suradnika Centra Kreativnih Industrija, kao i razvojem novih           sektora u Centru Kreativnih Industrija.