HR | EN | FR
Tehnološki park Varaždin na godišnjoj globalnoj konferenciji znanstveno-tehnoloških parkova 02.10.2017. 08:50:06

Od 25.9.2017. do 29.9.2017. pomoćnik direktora za tehnologije Tehnološkog parka Varaždin, Karlo Kukec, sudjelovao je na konferenciji IASP 2017 u Istanbulu. Ovogodišnja konferencija, koju je organiziralo međunarodno udruženje znanstveno-tehnoloških parkova - IASP (International association of science park and areas of innovation), okupila je preko 800 stručnjaka za potporu poslovnih i tehnoloških inovacija iz 76 zemalja svijeta.Tehnološki park Varaždin jedini je hrvatski član IASP-a, a cilj sudjelovanja na ovoj konferenciji bilo je intenzivno umrežavanje s vodećim svjetskim tehnološkim parkovima. Put je to ka stvaranju novih partnerskih konzorcija te uspostavi novih sporazuma o suradnji na internacionalizaciji tržišta njegovih stanara i inkubaciji globalnih kompanija u Tehnološkom parku Varaždin.Tema konferencije bila je „Budući trendovi i strategije znansteno-tehnoloških parkova i inovacijskih ekosustava“. Na prezentacijama i panelima, između ostalog, razgovaralo se i o tehnološkim trendovima koje prate vodeće svjetske kompanije poput Intela. Poseban naglasak stavljen je na nužnost evolucije sustava potpore poslovnim i tehnološkim inovacijama što je demonstrirano primjerima vodećih istanbulskih, katarskih, šangajskih i europskih tehnoloških parkova. Stručni odbor konferencije identificirao je šest područja u kojima će se inovacijski ekosustavi morati unaprjeđivati:

 

1.HIGH LEVEL SUPPORT (Sveobuhvatna potpora) - Za stvaranje efikasnog inovacijskog ekosustava potrebno je kreirati sveobuhvatni sustav potpore. On uključuje omogućavanje jednostavnosti ulaganja tvrtki u vlastitu infrastrukturu u neposrednoj blizini tehnoloških parkova, mogućnost povoljnije kupnje stanova i kuća za svoje zaposlenike, pristup sportskim sadržajima, uslugama dječjeg vrtića i sličnim sadržajima koji podižu kvalitetu života. Za takav sustav potpore potrebna je intenzivna suradnja s lokalnom upravom odnosno zajednička strategija razvoja.

 

2.INDUSTRY-ACADEMIA COOPERATION (Suradnja gospodarskog i akademskog sektora) – Kvalitetnija suradnja gospodarskog i akademskog sektora nužna je za inovacijski sustav temeljen na znanju te uslugama i proizvodima visoke dodane vrijednosti. Gospodarski sektor mora pomagati akademskom na komercijalizaciji rezultata istraživanja i razvoja te identifikaciji tržišnih prilika za iste. Akademski sektor mora imati više sluha za tržišnim potrebama za rezultatima istraživanja i razvoja, a ponajviše biti agilniji u stvaranju adekvatnog stručnog kadra.

 

3.SMART SUPPORT (Pametna potpora) – Grantovi odnosno bespovratna sredstva koja se daju tvrtkama moraju biti popračena setom usluga poput edukacije za kreiranje poslovnih modela, tehničke edukacije i kanala za pristup globalnom tržištu. Kao primjeri dobre prakse koji daju kvalitetne rezultate prepoznati su equity i non-equity akceleratorski programi, dok se znatno manje efikasnima pokazuju poduzetnički potporni fondovi pokrenuti od strane država ili jedinica lokalne uprave.

 

4.SMART SPECIALIZATION (Pametna specijalizacija) – Inovacijski ekosustavi moraju identificirati pojedine tehnološke podgrane i strateški ih razvijati u suradnji s državom, lokalnom upravom i akademskim sektorom s ciljem stvaranja regija izvrsnosti. Npr. pojedine regije specijaliziraju se u području računalne sigurnosti (grani ICT-a), a pojedine u području kompjuterskih igara (grani kreativnih industrija).

 

5.SMART STAFFING (Pametno kadroviranje) – Najkvalitetnije tvrtke moraju imati pristup najkvalitetnijem kadru. Zadatak je tehnoloških parkova da svojom potvrdom kvalitete učine svoje tvrtke primamljivim i atraktivnim najkvalitetnijim stručnjacima dostupnima na tržištu rada. Na isti način kadroviranje rade i sami tehnološki parkovi. Najuspješnije među njima vode stručnjaci s višegodišnjim i međunarodnim iskustvom u izgradnji inovacijskih ekosustava.

 

6.MULTIPHASE SUPPORT (višefazna podrška) – Tvrtkama je potrebna podrška u svim fazama razvoja. Dugogodišnji trend fokusa na potporu start-up tvrtkama pokazao se nedostatnim. Sve se više prepoznaje nužnost sistematične potpore tzv. scale-up tvrtkama odnosno zrelim tvrtkama u fazi brzog rasta. Njima je potrebna pomoć oko pregovora u izlasku na nova tržišta, menadžerskom reustroju i strateškom investiranju.


 

Tehnološki park Varaždin prati globalne trendove i prakse inovacijskih ekosustava, a pokazuje to i novi projekt usmjeren na pružanje potpore scale-up tvrtkama: http://tp-vz.hr/index.php?content=novosti&id=121. Poziv na sudjelovanje otvoren je do 15.10.2017.

Sudjelovanje na konferenciji IASP 2017 pružilo je Tehnološkom parku Varaždin znanja o novim mehanizmima, projektima i pristupima kojima će sustavno unaprjeđivati kvalitetu usluge prema inkubiranim tvrtkama, ali i šire.

Sljedeća globalna IASP konferencija održat će se u rujnu 2018. godine, u iranskom gradu Isfahanu.

<< Natrag