HR | EN | FR
Tehnološki park Varaždin i Caohejing Hi-Tech park potpisali sporazum o suradnji 07.11.2017. 07:46:00

Proteklog je tjedna u Shaghaiu održana ceremonija potpisivanja Sporazuma o suradnji između Tehnološkog parka Varaždin i šangajskog Caohejing Hi-Tech parka. Ceremonija potpisivanja održana je u sklopu međunarodne radionice o poslovnoj inkubaciji. Tehnološki park Varaždin predstavljao je pomoćnik direktora, Karlo Kukec dok su svojim sudjelovanjem potporu ovoj suradnji iskazali i član Uprave HAMAGBICRO-a, Boris Guina te nacionalni koordinator projekata EUREKA/Eurostars, Vedran Đidara.


  

Jednotjedna međunarodna radionica o poslovnoj inkubaciji sastojala se od TEDx događaja, Hi-tech karnevala i predavanja kineskih, američkih, australskih, nizozemskih, katarskih i talijanskih stručnjaka iz područja poslovne inkubacije.

 

Na TEDx događaju kao predavači su, između ostalih, sudjelovali i suosnivač tvrtke Ofo, najveće svjetske bike-sharing kompanije, Zhang Sidink; CEO tvrtke TouchPal, Michael Wong te dvostruki dobitnik nagrade Grammy Dana Leong, umjetnik koji preko zaklade TEKTONIK pomaže područjima pogođenim prirodnim nepogodama.


  

Od predavanja s radionice vrijedno je izdvojiti izlaganje Barta van Hezevijka, predsjednika Nizozemske inovacijske mreže, koji je, na temelju svog petogodišnjeg iskustva rada u Kini, predstavio prepreke i prilike u suradnji s ovom gospodarskom velesilom. Phillip Kemp, izvršni direktor poslovnog inkubatora u Perthu, objasnio je zašto u svom inkubatoru zapošljava samo ljude koji imaju poduzetničko iskustvo i prednosti individualnog pristupa svakom od korisnika inkubatora.

 

Frank Saviane, poslovni konzultant s bogatim iskustvom u Europi i sjeveroistočnoj Aziji, objasnio je važnost sustavne pomoći tvrtkama u ranoj fazi razvoja, probleme koji se pojavljuju kod inkubatora u javnom vlasništvu prilikom konflikata kod upravljanja te nove trendove poput značajnih ulaganja u programe, a ne u 'zidove', 'early stage, product building' akceleratore i 'company builders' tvrtke. G.Saviane intenzivno surađuje i sa slovenskim ABC akceleratorom.

 

Karlo Kukec u svom je predavanju predstavio programe Tehnološkog parka Varaždin i identificirao prilike za suradnju varaždinskog i šangajskog poduzetničkog ekosustava, dok je Vedran Đidara u svom izlaganju predstavio proces izgradnje hrvatske nacionalne mreže poduzetničkih potpornih institucija.


 

 

Domaćini su kroz predavanja i vođene ture predstavili Caohejing Hi-Tech park kao jedan od vodećih kineskih poduzetničkih ekosustava koji na području od 14km2 smješta preko 3000 kompanija i zapošljava preko 200.000 stručnjaka. U 2016.godini tvrtke smještene u Caohejing Hi-Tech parku generirale su ukupne prihode od 293,3 milijarde kuna.

 

Prepoznate su prilike za suradnju na tri područja: 1.studentska razmjena na jednosemestralnoj i dvosemestralnoj razini, 2.'soft landing' visokotehnološki hrvatskih u Shanghaiu s ciljem proširenja spektra poslovnog modela i razvoja tržišta i 3.'soft landing' kineskih tvrtki u svrhu pronalaženja visokokvalitenog kadra.


  

Pripremne radnje za početak suradnje odvijat će se u narednih 6 mjeseci dok se dolazak šangajske delegacije u Varaždin planira za lipanj 2018. U svrhu suradnje koristit će se resursi Europske poduzetničke mreže (EEN) i Međunarodnog udruženja znanstveno-tehnoloških parkova (IASP), organizacija čiji su članovi i Tehnološki park Varaždin i Caohejing Hi-tech park.


 

<< Natrag