HR | EN | FR
Zaštita djece na internetu na području grada Varaždina 14.12.2009. 08:38:28
VARAŽDIN-  11. prosinac 2009.- Tehnološki park Varaždin d.o.o. i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek osnovali su podružnicu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Varaždin s ciljem pokretanja projekata na temu zaštite djece na internetu na području Grada Varaždina. Pokretanjem projekta “Sigurniji internet u školama” Varaždin, nakon Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj sa 100% sigurnim internetom u školama.


 

Istraživanja provedena u Osijeku pokazala su da se broj kontakata između djece I pedofila povećava za 40-60% godišnje, što govori o izuzetnoj potrebi za provođenjem projekata na ovu temu i izuzetnu korisnost uvedenih sigurnosnih servera u škole.  Projektom vrijednim više od 70.000 kn svaka osnovna škola dobiva server za sprečavanja izlaza na određene chat stranice, filtriranje sadržaja i bilježenje statistike o posjećenosti određenim stranicama.

Drugi projekt koji pokreće udruga CNZD pod nazivom “Web detektivi”  za cilj ima zaštitu djece od svih vrsta zlostavljanja, prevenciju i obrazovanje u sprječavanju zlostavljanja djece  i senzibilizaciju javnosti o zlouporabama djece prilikom korištenja interenta. U sklopu projekta će se provesti obuka na računalima za djecu koja će dobiti certifikat “Web detektivi” i aktivno će sudjelovati u edukaciji svojih vršnjaka na prijavljivanju nepoćudnih sadržaja na internetu. Svi nepoćudni sadržaji prijavljivati će se udruzi CNZD koja će dalje poduzimati potrebne mjere i radnje. Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se provesti projekt “Web detektivi”.

CNZD ima u pripremi još nekoliko većih projekata vezanih uz obrazovanje i sprečavanje zlostavljanja djece koji će se realizirati tijekom sljedeće godine.

<< Natrag