HR | EN | FR
Konferencija o internacionalizaciji poslovanja i inovacija 23.11.2010. 08:13:22

U Zagrebu će se dana 24.11.2010. u hotelu Sheraton održati Konferencija o internacionalizaciji poslovanja i inovacija u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Poslovno - inovacijskog centra Hrvatske BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže Hrvatske.


„Postoji izravna veza između internacionalizacije malih i srednjih tvrtki i povećanja njihovih performansi. Međunarodne aktivnosti pojačavaju rast, podižu konkurentnost i omogućavaju dugoročnu održivost kompanije. Ipak, europske male i srednje tvrtke i dalje u velikoj mjeri ovise o svojim domaćim tržištima, unatoč mogućnostima koje donose prošireno jedinstveno tržište i globalizacija u cjelini“, jedan je od ključnih zaključaka istraživačke studije pod nazivom Internationalisation of European SMEs, koju je izradila Europska komisija na uzorku od 9.480 malih i srednjih tvrtki u 33 europskih zemalja.


Studija iznosi čitav niz činjenica koje svjedoče o potrebi veće potpore internacionalizaciji tvrtki; međunarodno aktivne mala i srednje tvrtke stvaraju više radnih mjesta; međunarodna male i srednje tvrtke su inovativnije - čak 26% međunarodno aktivnih tvrtki predstavilo je proizvode ili usluge koje predstavljaju novost za svoj sektor u svojoj zemlji; europske male i srednje tvrtke su više međunarodno aktivne od američkih i japanskih tvrtki.


Poticanje internacionalizacije poduzetništva neodjeljivo je od procesa ulaganja u znanost, istraživanje i razvoj. Znanje se kao najvažnija sirovina kroz inovativne procese ugrađuje u nove proizvode i postupke kojima se postiže tržišna konkurentnost. Drugim riječima, znanost stvara tržišta koja opet sa svoje strane potiču stvaranje društva znanja.


Konferencija namjerava obuhvatiti upravo ova dva ključna koncepta. Cilj je analizirati i poduzetnicima približiti postojeće nacionalne kao i europske sustave i strukture (programe, fondove i sl.) koji potiču i doprinose razvoju inovativnih i međunarodno aktivnih tvrtki.


Konferencija je koncipirana u obliku predavanja u dopodnevnom dijelu te u vidu ciklusa radionica u popodnevnom dijelu, s fokusom na inovacije i kreativnost te postojeće EU programe koji potiču inovacije i poduzetništvo.


Sudjelovanje na konferenciji je besplatno.


PROGRAM KONFERENCIJE

<< Natrag