HR | EN | FR
Europsko Natjecanje u Satelitskoj Navigaciji 2012. godine prvi put uključuje sve hrvatske regije 19.06.2012. 06:32:33

 


Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji je jedinstvena prilika za sve inovativne pojedince, timove, poduzeća i institucije da promoviraju svoje ideje povezane sa sustavom satelitske navigacije te kreiraju na temelju njih inovativne proizvode i usluge koje će se nuditi na svjetskom tržištu.


Europsko natjecanje u satelitskoj navigaciji (eng. European Satellite Navigation Competiton – ESNC) održava se od 2004. godine te uključuje 180 stručnjaka iz područja satelitske navigacije i više od dvadeset država i regija u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Sjevernoj Africi. Nakon što je prošle godine Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. kroz svoj Tehnološko Inovacijski Centar Međimurje uspješno organizirala natjecanje u Sjevernoj Hrvatskoj, ove godine su u natjecanje uključene tehnološke potporne institucije iz svih dijelova Hrvatske što omogućuje lakšu prijavu na natjecanje svim zainteresiranim kandidatima. Osim Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje d.o.o. (TICM) u provedbu ovogodišnjeg natjecanja uključeni su Znanstveno tehnologijski park STePRi iz Rijeke, Tehnološki Park Varaždin, Tehnologijsko-razvojni centar Tera Tehnopolis iz Osijeka, Ured za transfer tehnologije Split i Studentska udruga eSTUDENT.


Hrvatski dio natjecanja održava se pod pokroviteljstvom Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske – BICRO i Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.


Ključ uspjeha ESNC natjecanja je u bliskoj suradnji s regionalnim, institucionalnim i industrijskim partnerima koji svi dijele zajednički cilj: promicanje inovacija i poduzetničkog duha koristeći Globalni Navigacijski Satelitski Sustav (GNSS) na korist građana Europe i ostatka svijeta. ESNC vrednuje inovacije, posebice kad se radi o novim poslovnim idejama koje na neki način uključuju satelitsku navigaciju. Natjecanje je otvoreno za sve inovativne pojedince, timove, poduzeća, istraživačke institucije i sveučilišta koji žele predstaviti i provjeriti vrijednost svoje ideje povezane sa satelitskom navigacijom te se približiti samoj realizaciji ideje u konkretnom proizvodu ili usluzi. Sudionici natjecanja konkuriraju za fond regionalnih i specijalnih nagrada ukupne vrijednosti od oko milijun Eura koji uključuje novčane nagrade, inkubaciju, treninge i mentoring, savjetovanje iz područja intelektualnog vlasništva, pristup potencijalnim ulagačima i klijentima te, što je najvažnije, jačanje vidljivosti i promociju ideje i njezinog nositelja diljem svijeta. Uz regionalne nagrade postoji i niz specijalnih nagrada u pojedinim područjima primjene. Cilj je organizatora prikupiti ideje za aplikacije koje se temelje na satelitskoj navigaciji, a koje koriste tehnologiju satelitske navigacije na nove i inovativne načine. Mnoge do sad prijavljene ideje već su primijenjene u praksi te su našle put do tržišta.


Sudionici natjecanja iz Hrvatske konkurirat će za nagrade koje su osigurali hrvatski organizatori a uključuju predinkubacijske i inkubacijske pakete u jednoj od partnerskih organizacija, poslovno savjetovanje, marketinšku podršku, priliku za predstavljanje ideje Hrvatskoj mreži poslovnih anđela (CRANE), razvojnu licencu za korištenje GDi ATLAS podatkovnog sadržaja i GDi LOCALIS i Esri alate tvrtke GDi GISDATA, uz edukaciju u trajanju od tjedan dana. Svaki sudionik iz ESNC 2012 Hrvatska dobiti će pravo na uslugu savjetovanja iz područja zaštite prava intelektualnog vlasništva u trajanju od jednog sata.


Ovogodišnje natjecanje otvoreno je od 1. travnja do 30. lipnja do kad je potrebno podnijeti svoju ideju u središnju bazu ideja. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je odabrati i kontaktirati jednu od partnerskih institucija čiji će stručnjaci uputiti natjecatelje u daljnji tijek procesa prijave. Više informacija o natjecanju dostupno je na internetskoj stranici hrvatskog dijela ESNC natjecanja  http://esnc.ticm.hr  te na središnjoj internetskoj stranici ESNC natjecanja http://www.galileo-masters.eu.

<< Natrag