HR | EN | FR
Fabula - olovka koja hrani prirodu kreće u lov na investitore 24.11.2015. 08:07:05
Na platformi za crowdfunding Indiegogo krenula je kampanja hrvatskog eko-startupa Fabula. Do 23. prosinca nastoje skupiti novac za proizvodnju olovke nastalu od recikliranog otpada

S 15 tisuća dolara namjeravaju finalizirati stroj za proizvodnju Fabule, kako je neobična olovka nazvana, ne bi li pokrenuli serijsku proizvodnju i zadovoljili, kako kažu, sve veću potražnju. 


Fabula je drukčija po tome što pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pri izradi su korišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena. 

 

Uz pretpostavku kako u jednom kafiću u prosjeku nastane 30 kilograma otpada mjesečno, reciklažom bi mogli od tog materijala proizvesti 3.000 olovaka.

Projekt Fabula trenutno se nalazi u predinkubaciji u Tehnološkom parku Varaždin, gdje se upravo sastavlja proizvodni stroj i razvija projekt. Po dovršetku stroja započet će proizvodnja prvih olovaka, a podupiratelji projekta za nagradu će dobiti svoj primjerak.

Projekt možete podržati putem ove poveznice.<< Natrag